Veelgestelde vragen
Leder
Hoe onderhoudt u kunstleder en microleder?
Meubelstoffen gaan langer mee als ze goed worden onderhouden. Dat geldt natuurlijk ook voor de bekleding van uw stoel: die dient ook regelmatig gereinigd te worden. Laat de vervuiling ervan dus nooit erg worden, maar maak hem wekelijks schoon. Dit voorkomt aantasting van het kunstleder door huidvetten en andere verontreininging zoals haarlak, gel ...
Opgelet: kunstleders vragen om een specifieke behandeling. Bij de reiniging van uw stoel mag u enkel gebruik maken van water en een uitgewrongen microvezeldoek. Zorg ervoor dat deze doek schoon is: dus zonder resten van zepen en/of resten van andere reinigingsproducten.
Is een bepaalde vlek moeilijk van de stoelbekleding te verwijderen? Dan kan u een milde, PH-neutrale zeep gebruiken. Breng de zeep verdund met water op de vlek aan. Veeg daarna met een schone doek en zuiver water na, zodat eventuele zeepresten worden verwijderd.
Gebruik vooral geen reinigingsproducten met oplosmiddelen, of onderhoudsproducten voor leder of kunstleder. Deze zullen het materiaal onherstelbaar beschadigen. Bovendien vervalt hierdoor de leveranciersgarantie.
Goed om te weten: onze kunstleders kunnen ontsmet worden met welbepaalde desinfecterende middelen. Consulteer hiervoor de testcertificaten die bij elk van onze producten zijn gevoegd.
Opgelet met bijvoorbeeld jeans, riemen, balpen, stiften ... Sommige jeanssoorten of riemen zijn niet voldoende gefixeerd en geven daardoor kleur af. Kunstleder heeft een specifieke textuur, waardoor het zeer moeilijk wordt om deze kleurstoffen nog te verwijderen.
topHoe onderhoudt u natuurleder?
Leder is een natuurlijk product en vergt weinig onderhoud. Een kleine beurt met een vochtige lap volstaat, altijd zonder het gebruik van agressieve of silliconenhoudende producten. Gebruik een doek die alleen voor het onderhoud van leder dient: zo zijn sporen van zeep, detergent of andere solventen uitgesloten. Leder kan daar immers door beschadigd worden.
Meer nog dan bij andere meubelstoffen, geldt de regel dat fel zonlicht het leder aantast en laat uitdrogen. Daarom geven wij de raad lederen stoelen nooit in fel zonlicht te plaatsen en ook niet bij een warmtebron. Plaats uw leren meubel dus nooit te dicht bij een kachel, open haard of CV-radiator. Het leer kan plaatselijk uitdrogen en krimpt, waardoor scheurvorming mogelijk is. Ook de houten romp zou hierdoor kunnen trekken of scheuren.
Is er een vlek? Laat ze dan niet opdrogen, maar behandel ze onmiddellijk met een doek of licht-vochtige spons. Als de vlek nog zichtbaar blijft, zal ze door het leder geabsorbeerd worden en geleidelijk verdwijnen.
Verder bestaan in de handel een aantal onderhoudsmiddelen om leder praktisch en duurzaam te onderhouden. Leder is een voorname partner in het interieur en moet met de grootste zorg worden omringd.
Opgelet met bijvoorbeeld jeans, riemen, balpen, stiften … Sommige jeanssoorten of riemen zijn niet voldoende gefixeerd en geven daardoor kleur af. Leder heeft poriën waar deze kleurstoffen in doordringen, waardoor het zeer moeilijk wordt om deze nog te verwijderen.
topWat is microleder?
Op zoek naar een Microleder? Dan is Kawa Deus misschien iets voor u!
Het Buvetex microleder Kawa Deus® is een gepatenteerd en geregistreerd merk, ontwikkeld in samenwerking met een bekende multinational in Japan.
Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen is Kawa Deus® Microleder een modern product dat ecologisch verantwoord en dus milieuvriendelijk is. De productie van Kawa Deus® is ISO-gecertifieerd. De producent beschikt over een ISO 9001 Certificaat (kwaliteit) en een ISO 14001 Certificaat (milieuvriendelijkheid).
Kawa Deus® kan perfect gebruikt worden om meubels en interieurs te stofferen en herstofferen. Zijn eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van leder. Zo kan Kawa Deus® met recht een ecoleder genoemd worden. In tegenstelling tot andere synthetische leders bevat Kawa Deus® geen PVC’s, dus geen chlorine of chemicaliën die niet afbreekbaar zijn. Bovendien treden bij temperatuurschommelingen geen voelbare veranderingen op (zoals bij PVC’s bijvoorbeeld wel het geval is: dat is zacht in de zomer en hard in de winter).
Nog een goede reden om Kawa Deus® als bekledingsmateriaal te gebruiken? Door het gebruik van een PU (polyurethan van de polycarbonaatklasse) van hoge kwaliteit als basis, is het een duurzaam produkt dat geen vocht opneemt en een verouderingstest van minimaal 5 jaar heeft doorstaan. Kawa Deus® is dus bijgevolg nog duurzamer dan natuurleder. Kawa Deus® heeft een aangenaam zacht oppervlak, is licht ademend en voelt warm aan.
topHoe dient u natuurleder te beoordelen?
Vraag het maar aan meubelstoffeerders: natuurleder is vaak herkenbaar door kleine imperfecties. Die zorgen ervoor dat dit een authentiek materiaal is voor bekleding en herstoffering.
Geen enkele boer houdt de koe immers om haar huid. Alles draait om melk of vlees. De koe loopt in haar leven heel wat schade op aan haar huid. In West-Europa komt immers veel prikkeldraad voor, dat diepe schrammen kan opleveren. In Noord- en Zuid-Amerika wordt er veel gebrandmerkt, terwijl in Afrika runderen aan insectenbeten en huidziektes blootstaan.
Deze kenmerken geven vaak aanleiding tot klachten, maar zijn in wezen ongegrond. Al deze zaken zorgen voor een onregelmatig eindproduct: zo kan echt leder zich onderscheiden van kunstleder. Elke plek in de huid heeft zijn eigen struktuur. Daarnaast zijn liezen, nekplooien en littekens eigen aan een natuurlijk product.
Pas wanneer de nerflaag open is, is er sprake van een fout.
De huiden van de hoogste kwaliteit zijn van Europese oorsprong.
topWat zijn de meest gangbare types natuurleder?
Verschillende types natuurleder lenen zich tot het bekleden en herstofferen van meubels en interieurs.
Anilineleder
De huiden worden in vaten voorzien van anilineverfstoffen. Dit zijn verfstoffen waarvan de pigmenten niet aaneensluiten. De huid krijgt zodoende een transparant aanzien. Alle op het leer aanwezige plekken blijven zichtbaar. Op die manier kunnen alleen de mooiste en beste ruwe huiden (van Europese oorsprong) voor dit type gebruikt worden. Dit leder geeft de beste resultaten op het vak van souplesse, wat in grote mate bijdraagt tot comfort en exclusviteit. Het leder voelt zeer natuurlijk aan, maar heeft in de regel een slechte licht-echtheid. Daarnaast heeft vuil de kans om in de nerf te trekken. Aniline is altijd volnerfleder.
Semi-anilineleder
Volnerfhuiden vormen de basis van semi-anilineleder. Na de aniline-inverving worden er bijkomend meer gepigmenteerde kleurlakken op de huid gespoten of wordt er een blanke beschermlaag aangebracht. De nerflaag blijft zichtbaar, maar kleine plekjes worden moeilijk zichtbaar en de huid heeft een betere weerstand tegen vervuiling. Het resultaat is een zacht en soepel leder dat bestand is tegen slijtage.
Gecorrigeerd leder (gedekverfd of gelakt leder)
De huiden worden voorzien van een verflaag, die de nerf volledig afsluiten. De kleurpigmenten zijn gesloten en de nerf is niet meer te zien. Om fouten in de bovenlaag te corrigeren, wordt de bovenlaag vaak gepolijst, waarna er een kunstmatig patroon wordt aangebracht. Gedekt leder heeft goede gebruikseigenschappen en hoge lichtechtheidswaarden, maar is minder soepel en ademt minder.
Wischleder
Wischleder is gecorrigeerd leder dat uit 2 verschillende kleuren bestaat. De ondergrond is heel licht van kleur en de daar bovenop gespoten kleur heel donker. Door middel van een oplosmiddel wordt de bovenlaag enigszins weggenomen en schemert de onderlaag er doorheen. Dit leder wordt veel gebruikt voor rustieke meubelen.
Nubuk
Aniline-huiden worden aan de nerfkant met een heel fijn schuurpapier geschuurd. De toppen krijgen zo een lichtere kleur dan de diepgelegen delen. Wanneer de huid van tevoren met een printplaat geperst is, kan men zo een bepaald motief creëren. Dit type leder is zeer gevoelig voor vuil en heeft in de regel een lage lichtechtheid.
Suede
Een chroom-gelooid en aniline-geverfd leder, waarbij de onderkant egaal geschuurd wordt en zo als bovenkant gaat dienen. Dit leder is gevoelig voor pletten.
Splitleder
Runderhuiden worden in de eerste verwerkingsfase gesplit. De onderste huid wordt ‘de split’ genoemd. De bovenkant van de huid is gelijk aan de onderkant van nerfleder. Op deze huid wordt een verflaag gegoten, om de huid geheel dicht te krijgen.
Vervolgens wordt er een nerf kunstmatig aangebracht met een wals. Om voldoende sterkte te krijgen, moet deze huid dikker worden gehouden. Al deze factoren leiden tot een minder soepele huid. Omdat veel van de randen niet goed te verwerken zijn, moeten de huiden gesnoeid worden, waardoor de maat 4m² of minder wordt.
top
Stoffen
Hoe onderhoudt u stoffen?
Na het stofferen of herstofferen van uw meubels, wil u deze natuurlijk optimaal onderhouden. Dan is het goed om te weten dat iedere stof kan verkleuren onder invloed van licht. Felgekleurde en donkere stoffen lijden hier het meest onder. Plaats uw meubelen daarom bij voorkeur niet in direct zonlicht.
Meubelstoffen kunnen ook op andere vlakken gevoelig zijn. Laat kinderen niet op de meubelen spelen met schoenen aan. Gespen en hakken kunnen het weefsel blijvend beschadigen. Laat huisdieren niet op uw meubelen liggen of aan de bekleding krabben.
Wees voorzichtig bij het reinigen van de bekleding van meubilair: de garantie op stoffen vervalt na behandeling met een vuilwerende coating. Voor het reguliere onderhoud volstaat het om wekelijks met de stofzuiger te reinigen. Gebruik daarvoor een zachte opzetborstel om schade aan de vezels te voorkomen. Strijk voorzichtig en bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee. Zo verwijdert u vuildeeltjes die slijtage kunnen veroorzaken. Vlekken die niet verdwijnen bij regulier onderhoud, zijn normaal goed met water en (neutrale) zeep te verwijderen.
top